theatergreop MAX.


Reigen MAX.XXL 12+


Over de achterkant van het liefdesspel, met veel dans en bedrog
Moniek Merkx bewerkte de tekst van Arthur Schnitzler en maakt met een grote groep acteurs een dynamische versie van dit intrigerende negentiende-eeuwse stuk. Een paringsdans in tien delen met een speciale publieksopstelling. Welkom in de wereld van geheime agenda's, grenzeloze passie en de schone schijn van lust en liefde. Reigen gaat over mensen die de liefde als een spel zien, die makkelijk mooi weer spelen en alles tegelijk willen. Gulzig, melodramatisch en alsof hun leven ervan afhangt draaien ze om elkaar heen, eindeloos. Ze ontmoeten elkaar op geheime, achteraf plekken en als ze daar weer weg zijn, keren ze zich meteen weer tot hun zedige leven.

Reigen is een montageachtige beleving over de lust en liefde, waarin een broeierige 19de eeuwse sfeer wordt doorsneden met camera's en telefoons. Max. maakt deze voorstelling voor een algemeen, volwassenen publiek en voor jongeren vanaf 14 jaar.

Tournee: 24 januari 2009 - 7 maart 2009Persquotes
'Toch zijn het niet eens die intieme cameramomenten die Reigen een opwindende voorstelling maken. Het is het hoge tempo en de gêneloze experimenteerdrift die elke ontmoeting kenmerkt. Reigen is een vrolijk maar ook confronterend commentaar op het internettijdperk, met zijn onafscheidelijke combinatie van exhibitionisme en voyeurisme.' (Volkskrant)

'De interactie met het publiek geeft deze voorstelling iets speels. Het energieke, fysieke en directe spel is effectief, maakt het toegankelijk en houdt de vaart erin.' (de Telegraaf)

'Zoals altijd is Merkx' enscenering weer een kleurrijk, geestig en dynamisch geheel. (...) Er is muziek, er is een dansje, er valt vooral heel veel te lachen met onder andere een hilarische Bianca van der Schoot als dienstmeisje.' (8Weekly)

Meer over Reigen
Na voorpublicaties en recensies in de Volkskrant en NRC Handelsblad  hebben twee grote scholengemeenschappen hun bezoek aan Reigen  afgezegd. Andere scholen die de voorstelling wel zagen, spreken zonder uitzondering van een gemiste kans. Aanleiding voor Jowi Schmitz om er een stuk over te schrijven in de Volkskrant. Lees hier het stuk en een reactie van een lezer.

Workshop Bal Moderne
De bijna 2.000 middelbare scholieren (14+), die een schoolvoorstelling van Reigen bezoeken, zullen met een theatraal speed date programma kennismaken met de sfeer van de voorstelling. De jongens en meisjes studeren apart een korte dans in en komen weer bij elkaar om samen te eten en de voorstelling mee te maken. Na de voorstelling komen de groepsdansen bij elkaar in het Bal Moderne. Het hele programma vindt plaats in het theater. 

Makers
Tekst: Arthur Schnitzler
Regie/bewerking: Moniek Merkx
Spel: Jef Van gestel, Juda Goslinga (neemt de rol over van Melih Gençboyaci), Gerold Guthman, Floor van Leeuwen, Manon Nieuweboer, Bianca van der Schoot, Jeroen van Venrooy, Romana Vrede
Muziek: Joop van Brakel
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Marike Kamphuis
Licht: Gé Wegman
Choreografie: Annabelle Lopez Ochoa

Voor een impressie beluister je hier het interview met Moniek Merkx in VPRO-radioprogramma De Avonden. Lees/bekijk ook de dagboeken van Jeroen van Venrooij en Bianca van der Schoot of maak een download van het magazine.
Reigen MAX.XXL 12+Reigen MAX.XXL 12+Reigen MAX.XXL 12+Reigen MAX.XXL 12+Reigen MAX.XXL 12+Reigen MAX.XXL 12+