theatergreop MAX.


Maanvirus MAX.XM 9+


Een magische thriller vol bizarre wendingen
Stel je voor: er is een geheimzinnige moord gepleegd. Geen spoor van de dader, geen teken van geweld. Wie is dit mooie meisje? Waarom draagt zij een ketting van zwarte takjes om haar hals? En waarom wil niemand er over praten? Als dan ook het lijk na een dag is verdwenen, is het raadsel compleet.

Maanvirus is een wonderlijk detectivespel. Drie zussen met een geheim gaan op onderzoek uit. Ze raadplegen de hoofdonderwijzer, de sterren en hun dode moeder. Ze lezen gedachten, ingewanden, wichelroeden en ontdekken meer dan ze lief is. 10 Jaar geleden maakte Moniek Merkx  Maanvirus bij Theater Artemis. Nu herneemt ze de theaterhit bij Max..

Tournee: 17 februari - 26 april 2012Moniek Merkx over Maanvirus
"De spelers vertellen op een grappige manier een wonderlijk verhaal. Ze verplaatsen zich door de tijd en de ruimte en laten geheimzinnige stemmen uit het verleden klinken. Het is een grillige, kinderlijke manier van vertellen en verbindingen maken. Bij kinderen kunnen vrij gemakkelijk verschillende lagen van de werkelijkheid naast elkaar bestaan. Zij maken minder onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie, tussen logisch en magisch denken. Die speelse complexiteit vind ik aantrekkelijk."

Persquotes 2012
“Maanvirus houdt het aangename midden tussen een griezelig sprookje, een raadselachtige detective en onversneden meidenfantasie. Het verhaal schakelt met het grootste gemak van speelse vertelling naar magische bezwering (…) Hoewel de drie aan elkaar gewaagde actrices het hele gebeuren vol occulte verwijzingen regelmatig voorzien van een vette knipoog, weten ze de spanning met kracht op te bouwen en een thrillerachtige sfeer te creëren. Ongemerkt ga je geloven in de volslagen onlogische logica die het drietal hanteert en word je naar het puntje van je stoel getrokken."(**** Theaterkrant, Brechtje Zwaneveld)

"Onbekommerd gooit Merkx toverkolder, detectivespeurwerk, oude sprookjes en griezelelementen dooreen, mengt dat met heel herkenbare sentimenten tussen drie zusjes onderling ( … ) en brouwt zo een voorstelling die eng en tegelijk grappig is ( … )  Een zowel aards als toverachtig trio dat met hun onderlinge gekibbel zo nu en dan gewoon je zusjes zouden kunnen zijn, maar op andere momenten mooi (en magisch) is.” (Noord Hollands Dagblad)

"Heerlijk" (Noord-Hollands Dagblad)

De fysiek kundige actrices brengen herinneringen  en personages op betoverende wijze tot leven. Griezelig en tegelijk grappig maakt  Maanvirus geen onderscheid tussen werkeiljkheid en fantasie." (Elsevier)

"Prettig gestoord." (Elsevier)

"Een goed verhaal dat zowel volwassenen als kinderen blijft boeien (...) het spel van de drie zussen is erg aantrekkelijk. Ik heb zelf vooral genoten van de manier waarop Suzan Boogaerdt haar rol vertolkt. Mooie stem, lekker sarcastisch hier en daar, fijne gezichtsuitdrukkingen. Een sprookje met moderne (Harry Potter invloeden hebbende) magische elementen en ook met een knipoog naar kinderrijmpjes of top40-muziek." (Toneelblog)

Persquotes 2001
"Maanvirus maakt kans de Harry Potter onder de toneelvoorstellingen te worden" (Volkskrant).

"Met humor doordrenkte betovering" (Brabants Dagblad).

"(...)een verrassende combinatie tussen een eigentijds griezelverhaal en een tijdloos sprookje. (…) Uiteindelijk is niets wat het lijkt en blijft Maanvirus een prachtig gelaagd raadsel waaruit je zelf de oplossing kunt samenstellen" (Trouw).

"Alleen al het decor van Maanvirus is beklemmend en geestig tegelijk, en dat geldt voor de hele voorstelling. (…) Moniek Merkx schept een nieuwe, overtuigende wereld, waarin 'iet wiet waait weg' een realiteit is naast 'Oops I did it again' van Britney Spears" (NRC).

"De zussen toveren er wat op los en op een toneel waar alles wat er gebeurt voor een nieuw publiek toch al een beetje magisch is, werkt dat hartveroverend" (AD).

Makers
Tekst, regie: Moniek Merkx
Spel: Suzan Boogaerdt, Roosmarijn Luyten, Daniëlle van de Ven
Muziek: Joop van Brakel
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Marike Kamphuis 
Licht: Gé Wegman
Maanvirus MAX.XM 9+Maanvirus MAX.XM 9+Maanvirus MAX.XM 9+Maanvirus MAX.XM 9+Maanvirus MAX.XM 9+