theatergreop MAX.


Staal 14+


Jongens in de schijnwerpers
Staal is een wervelende mix van dans, vechtsport, virtuoos stuntwerk en energiek gespeelde theater scènes. Je ontmoet zeven jongens in de wachtkamer van het echte leven, die geduldig wachten tot het over is, dat groeien. Om tevoorschijn te komen als echte man. Als krachtpatser, grappenmaker, carrièreman, rokkenjager, rebel of misschien gewoon als eeuwige puber.

Staal was in 2011 een pers- en publiekslieveling. “Nu al de hit van het seizoen” en “ontroerende bewegingsexplosie” aldus Trouw. “Spicy hormonenslapstick” en “een van de beste Nederlandse jongerenvoorstellingen van de afgelopen jaren” schreef De Groene Amsterdammer. Vier sterren volgens Volkskrant, Telegraaf én Vrij Nederland. En On Stage vond Staal een "verrassend frisse en humoristische testosteronbom”.  
Moniek Merkx over Staal
"Staal is een documentaire voorstelling over hoe jongens mannen worden. Tussen 15 en 25 jaar zijn ze in de superkracht van hun leven. Zij zijn de roekelozen, ze durven alles en hebben vaak een sterk lichaam. Maar die kracht mogen ze in het dagelijks leven nauwelijks laten zien. Ze moeten praten, overleggen en onderhandelen en tja dat vinden ze vaak nogal saai of ongemakkelijk. In Staal zijn jongens stoer, sterk en ongenaakbaar. Hun jongensachtigheid mogen ze in volle glorie inzetten. Maar ze mogen ook klungelen, niet uit hun woorden komen, hangen, onhandig en pijnlijk kwetsbaar zijn. Ze trekken wat mij betreft ook hun camouflagepak uit. Ik vraag me dan nu af of dat troostend is of eerder schaamtevol? Waarschijnlijk allebei."

Persquotes
“Alles is echt in Staal. Tenminste, zo voelt het. (…) Wanneer krijg je nou de kans om schaamteloos in de breinen te mogen kijken van zeven stoere mannen?” (Telegraaf ****)
Volkskrant (****)
"De acteurs doen met zichtbaar plezier datgene waarvoor ze in de wieg zijn gelegd (...) De wervelende montage bestaat uit geïmproviseerde teksten en spel dat vooral een oermannelijke fysieke kracht uitstraalt, knap gechoreografeerd door Jakop Ahlbom." (NRC ***)
“Nu al de hit van het seizoen (…) ontroerende bewegingsexplosie (…) Regisseur Moniek Merkx maakte een wervelende mix van dans, vechtsport, virtuoos stuntwerk en energiek gespeelde theaterscènes.” (Trouw)
“Een van de beste Nederlandse jongerenvoorstellingen van de afgelopen jaren.” (De Groene Amsterdammer)
**** (Vrij Nederland)
"Verrassend frisse en humoristische testosteronbom" (On Stage)


Makers
Tekst/regie: Moniek Merkx
Spel: Abdelkarim el Baz, Tibor Lukács, Joël Mellenberg, José Montoya, Linar Ogenia, Jurriën Remkes, Jeroen van Venrooij
Muziek: Joop van Brakel
Decor: Marianne Burgers
Kostuums: Marike Kamphuis
Licht: Gé Wegman
Choreografie: Jakop Ahlbom
Staal 14+Staal 14+Staal 14+Staal 14+Staal 14+Staal 14+