theatergreop MAX.


Het geheven vingertje MAX.XL 10+


Verstandig theater voor het betere kind
Het geheven vingertje heft zijn vinger, zonder dat het weet waarnaar. Want wat is goed en wat niet en wie bepaalt dat? Regisseur Jetse Batelaan zoekt de grenzen op van het toelaatbare. 

Het geheven vingertje werd in 2008 genomineerd voor twee festivals en voor de VSCD Mimeprijs en de Gouden Krekel 2008/2009. De voorstelling ging in 2011 in reprise en is regelmatig in het buitenland te zien.

Tournee: 10 februari 2008 - 18 september 2008
Reprise tournee: 13 februari 2011 - 28 april 2011


Persquotes 
"Unieke voorstelling van Max. ontregelt en zoekt grenzen op. (…) een van de leukste voorstellingen van het jaar." (De Volkskrant)

"Zeldzaam goed, want een stuk als Het geheven vingertje zie je niet vaak." (NRC Handelsblad) 

'een nieuw briljantje aan Batelaans inmiddels rijk bezette kroon.' (8Weekly)
 
"Regisseur Jetse Batelaan heeft het stuk zowel grappig als wreed gemaakt, maar het ensemble laat toch vooral de gevoeligheid de boventoon tussen de confrontaties door. Voor volwassenen is dit een bijna onweerstaanbare combinatie. De jongere gasten amuseren zich meestal, maar blijven sceptisch en voelen zich geenszins gevleid als wordt gesuggereerd als de volwassenen kinderachtiger zijn dan zijzelf." (Nachtkritik.de)

"Groots applaus" (Braunschweiger Zeitung)

 Juryrapporten
"In Het geheven vingertje wordt de toeschouwer heen en weer geslingerd tussen wat wel en niet mag, in het theater én in het echte leven. Regisseur Batelaan en zijn acteurs slagen erin het uitgekauwde normen- en waardendebat op geheel eigenzinnige wijze vorm te geven: verfrissend absurd, ontregelend, uitdagend en zeer intelligent". (Gouden Krekel 2008 2009)

 "Marien Jongewaard, Tjebbe Roelofs, Bianca van der Schoot en Willemijn Zevenhuijzen nemen zichzelf als acteurs, als volwassenen en als personages zo overdreven serieus dat een hilarische verwarring ontstaat. Batelaans intelligente regie combineert sprankelend spel met de eindeloze herhaling van de weg met de meeste weerstand." (VSCD Mimeprijs 2008)

 "Het is verontrustender, saaier, opwindender dan een game, want je kunt het niet zomaar uitzetten en ondertussen gebeurt het wel echt, voor je ogen, met echte mensen. De acteurs overtuigen in alle registers die ze opentrekken. En met zoveel humor: briljant. Het geheven vingertje is bijzonder bedacht, voor kinderen is dit een geweldige ervaring en voor volwassenen hilarisch om te zien." (TF 2008) 

"Een erg intelligente voorstelling die relativeert en je als toeschouwer voortdurend een stapje voor blijft." (Theaterfestival Vlaanderen 2008) 

Jetse en Max. 
Jetse Batelaan is vaste gastregisseur bij theatergroep Max. Hij maakte er naast Het geheven vingertje de met Gouden Krekel 2005 bekroonde internationale festivalhit Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt (8+). In 2010 maakte hij bij Max. zijn derde voorstelling, TONEEL. Bij Max. pakt Batelaan voor kinderen en jongeren levensvragen aan, zoals: 'is niets ook iets?', 'is goed ook fout, en andersom?' en nu 'kan kunst en schoonheid op school?'.

Makers 
Concept/regie: Jetse Batelaan 
Spel: Marien Jongewaard, Tjebbe Roelofs, Bianca van der Schoot, Willemijn Zevenhuijzen 
Decor: Hester Jolink
Kostuums: Marike Kamphuis 
Licht: Gé Wegman
Tournee
Voorjaar 2008 tournee Nederland en België 
Sep 2008 Nederlands en Vlaams Theaterfestival 
Dec 2008 A rough guide to Belgrado, 
Servië Sep 2009 Nederlands Theaterfestival, Amsterdam 
Juni 2010 THEATERFORMEN, Hannover, Duitsland 
Voorjaar 2011 reprisetournee
Het geheven vingertje MAX.XL 10+Het geheven vingertje MAX.XL 10+Het geheven vingertje MAX.XL 10+Het geheven vingertje MAX.XL 10+Het geheven vingertje MAX.XL 10+Het geheven vingertje MAX.XL 10+