theatergreop MAX.


Dochters van Lear MAX. XM 8+


Een spannend familiedrama dat uitmondt in een onsmakelijke reality-soap "Uitzonderlijke klasse", schreef de Volkskrant over de vrije bewerking die Moniek Merkx in 2006 maakte van Shakespeare's King Lear. De voorstelling won een Zilveren Krekel 2006. Merkx verplaatst het spannende familieverhaal, een mix van toneel, video en live gezongen popliedjes, van het Engelse koninkrijk naar een achenebbisj restaurant en keert het verhaal binnenstebuiten. Niet alleen vader Lear maar ook de oudste twee dochters tonen zich van hun meest gemene en wanhopige kant. De jongste ziet de wereld alleen nog maar via haar videocamera.

Tournee: 15 maart 2009 - 3 mei 2009
Reprise tournee: 1 februari 2009 - 1 april 2009Persquotes
"Shakespeare's King Lear werd al vaker bewerkt met nadruk op de dochters, maar de manier waarop Moniek Merkx de meisjes Lear in het middelpunt en in deze tijd plaatst, is van uitzonderlijke klasse." (Volkskrant)

"King Lear bewerken tot één uur, het is de goden verzoeken. Die hebben hier het moede hoofd gebogen. Tegen zoveel intelligentie is geen kruid gewassen. Moniek Merkx heeft de fabel van het stuk helder tot de essentie teruggebracht: ijdelheid en machtshonger trekken aan het kortste eind, maar met naïeve zuiverheid wordt de wereld er ook niet echt beter op." (De Groene Amsterdammer)

"Luchtig gecomponeerde mix van toneel, video en live gezongen popliedjes. (...) Een Cold Blood Tragedy. Ingenieus, hilarisch. En ja, toch ook gruwelijk" (NRC). Krekel jury 2006
"Moniek Merkx laat met haar bewerking van deze klassieker zien hoe narcistisch ouders kunnen zijn. De liefde van ouders is onvoorwaardelijk denken wij, maar niets is minder waar. Op het moment dat de jongste dochter haar liefde voor haar vader niet met de verwachte bewoordingen uit, is het hek van de dam. De gekrenkte vader haalt verschrikkelijk naar zijn dochter uit. Het perspectief van de jongste - verstoten - dochter wordt getoond met behulp van een videocamera. Deze afstandelijke registratie van de gebeurtenissen biedt het publiek een verfrissende kijk op de familierelatie. Met deze bewerking van een klassieker bewijst Theatergroep Max. opnieuw dat zij sterke verhalen neer kan zetten op een manier die kinderen (maar ook volwassenen) van nu aanspreekt."
Makers
Tekst/regie: Moniek Merkx
Spel: Suzan Boogaerdt, Jef Van gestel, Hein van der Heijden, Manon Nieuweboer, Daniëlle van de Ven
Muziek: Joop van Brakel
Decor: André Joosten
Kostuums: Marike Kamphuis
Licht: Gé Wegman
Dochters van Lear MAX. XM 8+Dochters van Lear MAX. XM 8+Dochters van Lear MAX. XM 8+