theatergreop MAX.


Belle MAX.XS 5+


Een wonderlijk avontuur over een monster en een meisje
Belle vertelt het beroemde sprookje van Belle en het beest, maar dan anders. In een spannend dansduet draaien Belle en een ontroerend monster om elkaar heen. De voorstelling begint als een spannende nachtmerrie en verandert langzaamaan in een grappig liefdesduet. Als je een eng griezelmonster in de ogen durft te kijken, kom je in een wonderlijk avontuur terecht. En misschien lukt het je zelfs verliefd te worden…

Jef Van gestel maakte van Belle een korte Max.lab voorstelling in 2008 (Max.Favorieten). Zo mooi vormgegeven, griezelig en grappig dat Max. besloot er een middagvullende voorstelling van te maken. Belle is een van de Max.abroad voorstellingen en is regelmatig in het buitenland te zien.

Tournee: 10 januari 2010 - 11 april 2010


Jef Van gestel over Belle
"Toen ik tien jaar was, ben ik Pietje de dood tegengekomen op de wc. Telkens als ik 's nachts naar de wc ging kwam ik hem tegen. Maar hij deed niets. Stilaan raakte ik aan hem gewend en was ik minder bang als ik hem zag. Na een tijd begon hij te krimpen. Kleiner en kleiner tot ik hem niet meer kon zien. Natuurlijk was Pietje de dood er niet echt. Mijn fantasie had van mijn angst een personage gemaakt zodat ik mijn angst kon ontmoeten."

Persquotes
"De slotscène maakt de voorstelling helemaal tot een ontroerend geheel. Er is waarschijnlijk niemand in de zaal nog bang voor monsters. (…) Dat Belle en het monster geen woord spreken (op wat schrikgeluidjes en "ja" na) is totaal geen gemis. De gezichten van Saskia Driessen en Roel Swanenburg spreken boekdelen. (…) Dankzij de goede dansuitvoeringen van het duo wordt de aantrekkingskracht duidelijk en voegt het ook wat toe aan de spelmomenten in de voorstelling. De kinderen in de zaal kunnen er om lachen en kijken hun ogen uit. Een geslaagd middagje uit dus." (www.theaterjournaal.nl) 

"De jonge gastregisseur Jef Van gestel vat het beroemde sprookje van Belle en het Beest fraai samen in een compact uur woordeloos bewegingstheater. Zijn spelers Saskia Driessen en Roel Swanenberg maken aanstekelijke slapstick van hun fysieke fratsen, allemaal ontsproten uit de tweestrijd tussen angst en vertrouwen. (…) De achtervolgingsacrobatiek in de popperige slaapkamer doet het fantastisch bij het jeugdig publiek." (De Volkskrant)

"(Er) volgt een knap en komisch voorstellingsvullend dansduet. (…) De twee (acteurs) bewegen prachtig. (…) De primitieve projecties op de muur als het beest slaapt, zijn ontroerend. (NRC Handelsblad, 5 ballen)

"Theatergroep Max. is erin geslaagd een overbekend sprookje een stevige opfrisbeurt te geven. (…) een spannend, grappig en ten slotte ook bijzonder ontroerend verhaal." (Elsevier)

"In een wonderschoon decor (…) komt een meisjeskamer tot leven. (…) Wat volgt is een knappe choreografie waarin de jonge acteurs Saskia Driessen en Roel Swanenberg drie kwartier om elkaar heen draaien in een bewegingsspel van aantrekken en afstoten. (…) Jochem Baelus voorzag de voorstelling van een sfeervol muziek- en geluidsdecor. (…) Van gestel slaagde erin het beroemde sprookje om te toveren tot een theatrale gebeurtenis die spannend én grappig is. Een vindingrijke regisseur, deze Jef Van gestel." (Het Parool)  

“Op zijn best is theater voor vijfjarigen vooral mooi en poëtisch. Met ‘Belle' toert nu een Nederlandse voorstelling die veel dieper graaft. (…) Opvallend gul is de kleuterlach in de zaal (…) Een pareltje.” (De Standaard)Makers
Regie: Jef Van gestel
Spel: Saskia Driessen, Roel Swanenberg
Muziek, animaties: Jochem Baelus
Decor: Jean Lou Çaĝlar, Sanne Danz
Kostuums: Marike Kamphuis
Licht: Jean-Lou Çaĝlar
Dansadvies: 
Karolien Verlinden
Regieassistentie: Linde van Tienen (stage)
Belle MAX.XS 5+Belle MAX.XS 5+Belle MAX.XS 5+Belle MAX.XS 5+Belle MAX.XS 5+Belle MAX.XS 5+Belle MAX.XS 5+