theatergreop MAX.


Alleen op de wereld MAX.XM 8+


Een avontuurlijke rondreis naar het wereldberoemde verhaal van Hector Malot
Het kinderleven van Remi verandert totaal als hij ontdekt dat zijn moeder niet zijn echte moeder is. Hij wordt verkocht aan Vitalis, een oude man met drie honden en een aap en gaat een zwervend bestaan leiden met eindeloos veel tegenslagen. Maar Remi  houdt moed, steeds opnieuw. En dan, na een droevige reis, wacht een beloning… Het publiek zwerft met Remi mee, door verschillende ruimtes van het theater. In 2009 maakte Moniek Merkx met studenten van de HKU een voorstudie van Alleen op de wereld. In 2010 ging de voorstelling in regie van Dorien Folkers op tournee.

Tournee: 8 augustus 2010 - 27 mei 2011

Moniek Merkx over Alleen op de wereld:
"Het verhaal verwijst naar een bekend levensgevoel en echt niet alleen voor kinderen die geen ouders hebben. Welk kind kent niet het gevoel dat het altijd alles alleen moet doen. De angst om verlaten te worden, alleen voor jezelf te moeten zorgen. Alleen op de wereld raakt aan deze elementaire angsten. Maar het verhaal raakt ook aan een elementair verlangen. Stel je voor dat je alles alleen zou mogen doen. Dat je zo vrij bent dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Wie heeft niet ooit gefantaseerd dat z'n ouders niet z'n echte ouders zijn? Er is ook een aantrekkingskracht in het vondeling en buitenstaander zijn."

Persquotes 
'Met jonge talentvolle acteurs als Anne Fé de Boer, Hiske Eriks en Thomas van Ouwerkerk, die niet alleen menselijke personages vertolken, maar net zo makkelijk in de huid kruipen van een zielig hondje of een brutale aap.' (De Telegraaf)

'De acteurs maken de gevoelens van angst, verdriet, liefde, vriendschap en verlangen van Remi en zijn vrienden zo tastbaar, dat iedereen –ook de jongsten – ademloos luistert en kijkt.' (Brabants Dagblad)

'De presentatie van Max. is origineel en meeslepend. (…) Met weinig middelen, voornamelijk met hun fysiek, zorgen de vijf Remi's voor een indrukwekkend schouwspel, met veel verrassingen. (…) Drie mooie scènes op verschillende plekken in de schouwburg, leuke terugkoppelingen naar het hier en nu en ondanks de rolwisselingen heel goed te volgen voor alle leeftijden.' (Moon Saris)

'Alleen op de Wereld is een sterk theaterstuk waar niet alleen kinderen van kunnen genieten.' (…) 'De prachtig uitgewerkte voorstelling is voor de vijf jonge acteurs een veelbelovend begin voor een glorieuze toekomst.' (Cultuurbewust)

'Regisseur Moniek Merkx maakt er een onconventionele voorstelling van met een dynamische, spannende opzet.' (NRC)

'Het verbeeldend vermogen van de acteurs is subliem creatief en gevoelig tot wasdom gebracht.' (Toneelblog)

'Alle drama leidt geregeld tot een doodse stilte onder het publiek, wat knap is bij een zaal vol kinderen.(…) Een knappe vondst van regisseur Moniek Merkx is om af en toe van locatie te veranderen' (Elsevier)

'Moniek Merkx vertelt klassieker op een aanstekelijke manier. (…) Juist het in en uit hun rol stappen is deel van de voorstelling. Zo halen ze het ontroerende verhaal van de Franse klassieker van Hector Malot dichterbij (…) Het is een even basale maar aanstekelijke spelvorm, die regisseuse Moniek Merkx kiest om het bekende zwerversverhaal over een verkocht weeskind voor kinderen voorstelbaar te maken.' (Volkskrant ****)


Makers
Idee, regie: Moniek Merkx
Regie remake: Dorien Folkers
Spel: Annefé de Boer, Jiska van Duijn, Hiske Eriks, José Montoya, Thomas van Ouwerkerk
Kostuums: Marike Kamphuis
Idee zandconstructie: Anke Gommers
Met dank aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, SKVR, Cultuurscouts Rotterdam, alle locaties

De voorstelling Alleen op de wereld en het bijbehorende educatieproject zijn mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Bevordering van Volkskracht en Fonds voor Cultuurparticipatie.
Alleen op de wereld MAX.XM 8+Alleen op de wereld MAX.XM 8+Alleen op de wereld MAX.XM 8+Alleen op de wereld MAX.XM 8+