theatergreop MAX.


Kortjakje MAX.XS 5+


Een droomreis voor de hele familie
Kortjakje is een groot driedimensionaal prentenboek met grappige tekeningen, geheimzinnige kinderrijmpjes en dromerige slaapliedjes. Een nieuw sprookje van Moniek Merkx.

Kortjakje ligt al dagen ziek in bed. En dan op een dag komt de zon niet meer op, hij is weg, vertrokken. Kortjakje gaat op zoek. Heeft die woeste Blauwbaard hier iets mee te maken en wat weet het mannetje in de maan? Heeft de krokodil de zon ingeslikt of is de zon verslonden door het grote, strenge boek? De verschrikkelijke ijskoningin weet er meer van, maar om haar aan het praten te krijgen moet je in haar ogen kijken. Durft Kortjakje dat?

Kortjakje is een reis als een droom, waarin je van het ene in het andere avontuur struikelt. Het verhaal begint in een donker slaapkamertje, eindigt in een stralende witte wereld en tussendoor komen in een rode, gele en blauwe wereld alle mogelijke magische momenten en wonderlijke figuren langs.

Tournee: 19 september 2010 - 2 januari 2010Moniek Merkx over Kortjakje
"Ik wil graag een beeldende voorstelling maken met dingen die gaan leven, dieren die kunnen praten en een lieve vader die ineens een boze blauwbaard blijkt te zijn, of andersom. De sneeuwkoningin van Andersen vind ik inspirerend maar ook het Chinese sprookje Op zoek naar de zon. Het wordt een reis met een onmogelijke opdracht en zo kan het leven soms ook voelen als je vijf bent, alles is te groot om te bevatten. Maar als je dan vervolgens gewoon trouw blijft aan jezelf, dienen de oplossingen zich kinderlijk eenvoudig aan."

Persquotes
"Met een explosie aan theatrale vondsten is de voorstelling een ode aan de fantasie. (...) technisch hoogstandje (...) Artistiek leidster en regisseur van de voorstelling, Moniek Merkx, kiest nooit voor de veilige weg en dat maakt Max. tot en van de meest verrassende jeugdtheatergezelschappen." (Trouw)

"Fantastisch vormgegeven" (Volkskrant)

"Sprookjesachtig en magisch" (...) "De grande finale is werkelijk groots: de ijskoningin, die lijkt te reiken tot de nok van het theater en de zon gevangenhoudt onder haar gigantische rok, is een formidabele rol van René Geerlings." (NRC)

"Alles gaat zo soepel, dat je vanzelf mee droomt." (Kidsweek)

"Een lust voor het oog" (ikhouvantheater)

"Theatergroep Max maakt theater voor XXS tot XXXL-mensen en dat is bij deze voorstelling goed gelukt. Iedereen heeft zich vermaakt, de kleintjes en de groten" (Toneelblog)

Makers
Idee, regie, tekst: Moniek Merkx
Spel: René Geerlings, Jef Van gestel, Hiske de Goeje (stage), Niek van der Horst, Floor van Leeuwen, Roosmarijn Luyten , Lotte Rischen (stage)
Muziek: Joop van Brakel
Animaties, illustraties in de voorstelling: Mark van Huystee
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Marike Kamphuis
Licht: Gé Wegman

Mark van Huystee maakte over zijn Kortjakje-illustraties een prachtig verslag. Bekijk hier alvast een filmpje:

Kortjakje MAX.XS 5+Kortjakje MAX.XS 5+Kortjakje MAX.XS 5+Kortjakje MAX.XS 5+Kortjakje MAX.XS 5+Kortjakje MAX.XS 5+Kortjakje MAX.XS 5+